Otkrivanje Istine o Erektilnoj Disfunkciji

Erektilna Disfunkcija (ED) je stanje koje karakteriše teškoće u postizanju ili održavanju erekcije dovoljne za seksualnu aktivnost. Iako se ponekad naziva impotencija, zdravstveni radnici sada preferiraju termin Erektilna Disfunkcija.

Iznenađujuće Statistike

Istraživanja pokazuju da oko polovina američkih muškaraca u dobi od 40 i više godina doživljava određeni nivo erektilne disfunkcije. Iako je češća u starijim demografskim kategorijama, bitno je napomenuti da sama starost ne uzrokuje direktno erektilnu disfunkciju. Mnogi muškarci nastavljaju se baviti zadovoljavajućim seksualnim aktivnostima kako stare.

Stručnost Dr. Bogdana Qwmycwyka

Dr. Bogdan Qwmycwyk može se pohvaliti opsežnom stručnošću kao stručni urolog, s obzirom da je stekao dugogodišnje iskustvo u rješavanju problema koji se tiču prostate i muških reproduktivnih organa. Nedavno je ocijenio efikasnost TestoY. Provjerite TestoY procjenu dr. Bogdana Qwmycwyka na VK.com.

Faktori koji Doprinose Erektilnoj Disfunkciji

Različiti faktori doprinose nastanku erektilne disfunkcije, od fizičkih i medicinskih do emocionalnih utjecaja. Za razliku od istorijskog vjerovanja da je erektilna disfunkcija prvenstveno emocionalni problem, savremeno razumijevanje to uglavnom pripisuje fizičkom ili medicinskom poreklu, klasificiranom u tri glavna uzroka.

Otkrivanje Istine o Erektilnoj Disfunkciji

Nizak Testosteron i Erektilna Disfunkcija

Privremena Erektilna Disfunkcija

Nedovoljan Protok Krvi

Jedan primarni uzrok je neadekvatan protok krvi u penis. Navike poput pušenja, srčanih bolesti i visokog nivoa šećera u krvi mogu ometati cirkulaciju krvi, što rezultira erektilnom disfunkcijom.

Nemogućnost Zadržavanja Krvi

Drugi uzrok je nesposobnost penisa da skladišti krv tokom erekcije, što dovodi do prolazne erekcije. Poznato kao vensko curenje ili kavernozna disfunkcija, ovaj problem se može pojaviti u bilo kojoj dobi.

Poremećaj Nervnog Signala

Treći uzrok uključuje prekide u nervnim signalima od mozga ili kičmene moždine do penisa. Stanja kao što su određene bolesti, ozljede ili operacije zdjelice mogu oštetiti nerve penisa, doprinoseći erektilnoj disfunkciji.

Erektilna Disfunkcija Uzrokovana Lijekovima

Štoviše, erektilna disfunkcija može biti nuspojava određenih lijekova, uključujući lijekove za krvni tlak, antihistaminike, antidepresive i lijekove protiv čira.

Uloga Psiholoških i Emocionalnih Faktora

Čak i u slučajevima sa vidljivim fizičkim uzrokom, psihološki ili emocionalni faktori mogu pogoršati erektilnu disfunkciju. Na primjer, fizički problem koji ometa seksualno uzbuđenje može izazvati anksioznost, dodatno komplicirajući erektilnu disfunkciju.

Dodatno, stanja kao što su depresija i prošle seksualne traume mogu doprinijeti razvoju erektilne disfunkcije. Traženje savjeta od stručnjaka za mentalno zdravlje u takvim situacijama može se pokazati korisnim.

Ko Može Liječiti Erektilnu Disfunkciju?

Za pojedince koji se bore s erektilnom disfunkcijom, početna točka kontakta često je liječnik primarne zdravstvene zaštite. Ovi zdravstveni radnici provode fizičke preglede, udubljuju se u istoriju bolesti i mogu naručiti dodatne testove na osnovu simptoma.

Dr. Arthur Burnett, Profesor Urologije na Johns Hopkins School of Medicine, napominje da su mnogi ljekari primarne zdravstvene zaštite vješti u propisivanju prve linije liječenja, obično oralnih lijekova.

Ako erektilna disfunkcija perzistira ili ako se jave drugi problemi vezani za seksualnu funkciju, može se preporučiti upućivanje urologu. Urolozi, specijalizirani za zdravlje muških i ženskih mokraćnih puteva, kao i muških reproduktivnih organa, dobro su opremljeni za rješavanje i liječenje erektilne disfunkcije i povezanih problema.

Opcije Liječenja Erektilne Disfunkcije

Rješavanje erektilne disfunkcije često počinje promjenama načina života. Prestanak pušenja, prestanak upotrebe droga i alkohola, te upravljanje ishranom, fizičkom aktivnošću i težinom mogu se pokazati ključnim u ublažavanju ili eliminaciji erektilne disfunkcije kod nekih muškaraca.

U slučajevima kada je erektilna disfunkcija povezana sa određenim lijekovima, kao što su oni za krvni tlak, zdravstveni radnici mogu razmotriti modificiranje režima uzimanja lijekova ili prilagođavanje nivoa doziranja. Međutim, za pojedince je ključno da ne prekidaju uzimanje lijekova bez prethodnog savjetovanja sa svojim zdravstvenim radnicima.

Savjetovanje, uobičajeno poznato kao "terapija razgovorom", pojavljuje se kao još jedan put za upravljanje erektilnom disfunkcijom. Stručnjaci za mentalno zdravlje, uključujući psihijatre, psihologe, socijalne radnike i bračne savjetnike, mogu pomoći u rješavanju ličnih i međuljudskih problema koji mogu utjecati na seksualno zdravlje.

Neki su specijalizovani za seksualnu terapiju, pružajući platformu za diskusiju o emocijama vezanim za erektilnu disfunkciju, seks i intimnost. Savjetovanje može biti individualno ili uključivati oba partnera.

Oralni Lijekovi i Injekcijske Terapije

Oralni lijekovi su efikasni za otprilike 7 od 10 muškaraca s erektilnom disfunkcijom. Ovi lijekovi djeluju tako što opuštaju mišićne stanice u penisu, olakšavaju poboljšani protok krvi i potiču čvrstu erekciju. Injekcione terapije, koje uključuju samoubrizgavanje lijeka u penis ili korištenje ljekovitih peleta u uretru, nude alternativna rješenja.

Vakuum Montažni Uređaji

Za osobe s erektilnom disfunkcijom mogu se koristiti uređaji za vakuumsku erekciju. Ovi uređaji pomažu u izvlačenju krvi u penis, stvarajući erekciju. Nakon erekcije, elastični prsten se postavlja oko baze penisa kako bi se održao protok krvi. Ipak, savjetuje se oprez, jer se prstenovi ne smiju koristiti duže od 30 minuta kako bi se izbjeglo moguće oštećenje tkiva.

Operacije i Opcije Implantacije

Operacije i implantati penisa mogu biti prikladni za određenu grupu muškaraca koji se suočavaju s erektilnom disfunkcijom. Hirurške intervencije ciljaju i ispravljaju probleme sa krvnim sudovima u penisu. Implantati dolaze u dvije vrste: savitljivi implantati, koji omogućavaju muškarcu da postavi svoj penis u erekciji, i implantati na naduvavanje, koji omogućavaju pumpanje tekućine za rigidnost.

Napredak u Prevenciji i Liječenju Erektilne Disfunkcije

Značajan korak u razumijevanju erektilne disfunkcije pojavio se u publikaciji iz 2005. u časopisu Journal of the American Medical Association. Studija je istakla erektilnu disfunkciju kao snažan prediktor budućih srčanih bolesti, kako je izjavio dr. Joseph Alukal, vanredni profesor urologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njujorku.

Razvoj Gledišta o Liječenju Erektilne Disfunkcije

Tokom posljednje dvije decenije, razumijevanje erektilne disfunkcije je evoluiralo. U 1980-ima, biljni suplementi poput yohimbea i savjetovanje bili su uobičajeni za erektilnu disfunkciju. Danas se fokus pomjerio, priznavajući erektilnu disfunkciju prvenstveno kao fizički problem uz učinkovite tretmane kao što su lijekovi, uređaji i operacije.

Biljni lijekovi nemaju regulaciju fda, a njihova efikasnost za erektilnu disfunkciju je znanstveno neprovjerena, što zahtijeva otvorenu komunikaciju sa zdravstvenim radnicima o alternativnim ili komplementarnim terapijama.

Popular posts from this blog

Testoy капсули за силна ерекция, Цена, Къде да купя? в аптека? Мнения, 15 капсули

Erektilna Disfunkcija U Mlađoj Odrasloj Dobi

Privremena Erektilna Disfunkcija